Superczuły test antydopingowy
16 stycznia 2013, 13:41Naukowcy z University of Manchester poinformowali na łamach Nature Materials, że wraz z kolegami z Aix-Marseille Université opracowali urządzenie, które za pomocą prostego systemu optycznego może w badanej próbce w ciągu kilku minut odnotować obecność pojedynczej molekuły związku chemicznego i dokonać jej analizy
Hydrożel nadzieją dla poparzonych
14 grudnia 2011, 20:04Na Johns Hopkins University powstał żel, który, jak pokazują wstępne badania, może pomóc w całkowitej regeneracji skóry po ciężkich oparzeniach. Badania na mysich tkankach wykazały, że dzięki żelowi dochodzi do odtworzenia skóry, naczyń krwionośnych, mieszków włosowych oraz gruczołów.
Motyl epoki lodowcowej
5 lipca 2007, 20:40Dwóch włoskich i jeden polski naukowiec zrewolucjonizowało poglądy na ostatnią epokę lodowcową. A wszystko przez małego błękitnego motyla Parnassius mnemosyne...
Język obcy zmniejsza odrazę do kontrowersyjnych produktów
6 lutego 2018, 10:28Ludzie są bardziej skłonni zjeść potrawy, które uznają za odrażające, jeśli zaprezentuje się je w języku obcym. Restauratorzy lepiej więc zrobią, wymieniając w menu "escargot", a nie ślimaki.
Wyginający śmiało górę ciała znajduje się na celowniku obu płci
1 lutego 2013, 14:47Podobnie jak kobiety, heteroseksualni mężczyźni potrafią wychwycić w tańcu innych mężczyzn wskazówki świadczące o kondycji fizycznej. W ten sposób oceniają konkurencyjność rywali.
Gdy człowiek przyspiesza, mięśnie łydki zwalniają
9 stycznia 2012, 12:36Poruszając się z prędkością 2 m/s, czyli 7,19 km/h, ludzie wolą biec niż iść. Doktorzy Gregory Sawicki i Dominic Farris z Uniwersytetu Północnej Karoliny uważają, że dzieje się tak, gdyż przy takiej szybkości podczas biegu lepiej wykorzystujemy kluczowy mięsień łydki.
Młode wino nie dla alergika
16 sierpnia 2007, 10:36Grupa hiszpańskich lekarzy twierdzi, że jad osy znajdujący się w winie lub soku winogronowym może u niektórych ludzi powodować silne reakcje alergiczne. Podejrzewają oni, że jad dostaje się do napojów, kiedy jakich zabłąkany owad zostanie zmiażdżony razem z owocami na pierwszych etapach produkcji.
Naukowcy martwią się o rafy koralowe Galapagos
22 lutego 2018, 12:39Analiza raf koralowych wokół Galapagos wykazała, że tamtejsze wody oceaniczne ocieplają się od lat 70. ubiegłego wieku. Dane takie zaskoczyły specjalistów, gdyż rzadko wykonywane pomiary temperatury nie wykazywały dotychczas ocieplania się wschodnich części tropikalnego Pacyfiku.
MLC SSD bardziej niezawodne
28 lutego 2013, 13:04Na japońskim Chuo University powstała technologia, która 32-krotnie zmniejsza liczbę błędów na dyskach MLC (Multi-Level Cell) SSD. Wykorzystuje ona odpowiednie algorytmy do naprawy fizycznych błędów na dysku.
Składniki herba mate uśmiercają komórki raka jelita grubego
24 stycznia 2012, 11:30Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów. Ostatnie badania wskazują, że to bardzo dobry dla zdrowia zwyczaj, ponieważ bioaktywne składniki naparu wywołują śmierć komórek raka jelita grubego.